onsdag 23 januari 2013

Skymningssagor


Solen har precis gått ner och lämnat plats åt månen. Himlen har tagit på sig sin vinterblåa pyjamas. Det är tyst, såsom det brukar vara sekunder före en teaterföreställning. Och då börjar det, den spektakulära uppvisningen...


En flock kajor kommer farande. De skränar och deras vingslag får mitt hjärta att slå lite fortare. Flocken gör några varv på himlen innan fåglarna landar ner i de täta trädkronorna. Kajorna har kommit till sin vanliga sovplats. De tjoar en liten stund till och jag undrar vad de pratar om. Kanske om vad de har varit med om under dagen. Kanske berättar de godnattsagor för varandra. Det kommer vi aldrig att få veta. Vi kan skicka saker ut i rymden men vi kommer aldrig att lista ut vad kajorna kraxar om.  

lördag 19 januari 2013

Ett oväntat möte


Minusgraderna och den okuvade forsen förvandlade denna tidiga vintermorgon till en drömlik sagovärld. Jag kände en enorm tacksamhet över att få uppleva allt det vackra. Även om mina fingrar blev smärtsamt blåa och näsan, den ska vi inte ens tala om. Jag svävade där och dagdrömde. Plötsligt fick jag syn på någon som satt i isen vid stranden. Först trodde jag att det var en ihjälfrusen hund. Stackarn... 

Jag kom lite närmare och blev så häpen.  För det jag såg var en ytterst levande...


...bäver!


Drömde jag? Hallucinerade? Men nej, det var alldeles på riktigt! Bävern var dock inte lika förtjust som jag i vårt möte. 
Eller så hade han bråttom någonstans. Det sa bara plums och så försvann han i det kalla vattnet... 

fredag 18 januari 2013

Fredagsmys


 
Gibbonmamman och hennes lilla bebis bor i Kolmården. I alla fall gjorde dem det i somras, när jag var där. 
Jag är inte någon större fan av djurparker men just Kolmården tyckte jag var fin.

måndag 14 januari 2013

Den som väntar på något spännande...


... får ibland vänta ganska länge. I ögonvrån såg jag något litet som flög in i hålet i trädet. Jag blev jättenyfiken på vem och varför. Så jag väntade... och väntade... och väntade. I all oändlighet, kändes det som. Jag började misstänka att det som flög in kände till någon lönndörr på andra sidan trädet, gick ut genom den och skrattade åt mig så att marken skakade. Men jag väntade i alla fall.


Plötsligt såg jag en liten röresle inne i hålet och strax efter kom det ut en nötväcka! Med ett frö i näbben!
Psst, jag tror att jag har kommit på var nötväckan har gömt sina mumsbitar!


lördag 12 januari 2013

Äventyr på hemmaplan


Om man är sugen på ett äventyr men har för tillfället ingen möjlighet att ge sig iväg då kan man göra som Magnus gör. Slå upp tältet i vardagsrummet. Förvisso har Magnus gjort det för att sy om det här tältet som antagligen ska med oss till Kebnekaise men det ger lite äventyrkänsla i alla fall. Och inne i tältet blir det verkligen varmt och mysigt... 


fredag 11 januari 2013

Svartvita känslor




Vintern har gjort ett storartat come back. Den måste ha läst mina inlägg om fjärilar och nyckelpigor och bestämt sig för att ställa allt till rätta. Så nu är det blåsigt och kallt. Världen får inte bli hur knasig som helst. Fast ikväll saknar jag färg och solvärme väldigt mycket...

söndag 6 januari 2013

Domherrar på besök



Jag är lycksalig just nu. För en liten stund sedan fick jag besök av ett par vackra domherrar. Det var deras allra första besök hos mig. När jag fick syn på den lilla klarröda magen som satt på staketet då ålade jag mig fram till kameran och förbjöd min sambo att ens andas.

Jag vet att bilderna inte håller måttet men jag måste visa dem för Er i alla fall. Och dela med Er den euforiska glädjen som spränger mitt hjärta just nu. Det är inte varje dag som jag får ett sådant stiligt besök. Sedan kom förstås mina koltrastar som vid det här läget anser sig ha monopol på min uteplats och då flög domherrarna iväg. Jag hoppas dock att de kommer tillbaka.


lördag 5 januari 2013

Besök i stan




Jag åkte ner till stan med något jag trodde skulle bli ett snabbt besök. Men besöket blev längre än jag hade tänkt mig. För jag fastnade vid ån och tittade på änderna. Väldigt underhållande fåglar. Staden skulle bli nog oerhört tom och själlös om alla dessa änder försvann därifrån. 

fredag 4 januari 2013

Årets första nyckelpiga


Jag får vårkänslor och det skrämmer mig. För i början av januari då ska man ta på sig dubbla par raggisar och kasta snöbollar. Att gå utan vantar, känna jordens varma doft och se nyckelpigor krypa i renlaven passar januari lika bra som pulka passar midsommar ska jag säga er.

torsdag 3 januari 2013

I väntan på någon hampaplanta...


Det som göms i snö kommer upp i tö, sägs det. Och här kommer det upp mycket! De milda plusgraderna som vi har haft på sistone avslöjar hur mycket fåglarna har tappat och spillt. Eller ratat. Frön och bär ligger precis överallt. Det är nästan som jag betvivlar att fåglarna har ätit något i överhuvudtaget. Och så undrar jag hur många nya, spännande växter det kommer att växa i min gräsmatta till sommaren.  


tisdag 1 januari 2013

Ett ovanligt möte


Första dagen på det nya, spännande året. Om några månader ska jag, förhoppningsvis, bestiga Kebnekaise. Så vi har börjat året med lite bärträning. Vi gick på de hala stigarna och diskuterade olika färdvägar. Plötsligt fick vi syn på något som gjorde oss totalt mållösa. 
    

Ett litet liv med trasiga vingar satt på stigen. Magnus tog det försiktigt i sina kupade händer. Vill ni se vad vi har hittat?


Ett påfågelöga! Den första januari! Det är inte meningen att den ska vara vaken nu. För nu finns det absolut inga blommor som den kan äta sig mätt på. Vi kunde inte låta fjärilen stanna där vi hittade den...


Kanske kan den hitta något krypin i stenmuren och somna om där? Det hoppas jag på av hela mitt hjärta.